FOTO: ukusivojvodine.rs
Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine”, sedmi po redu, biće održan 9. i 10. septembra od 12 do 20 časova u Limanskom parku, a ulaz je besplatan.
Novosađanima i drugim posetiocima predstaviće se više od 100 izlagača domaće hrane i pića, kao i restorani koji pripremaju hranu po vojvođanskim receptima. Osim toga, posetioce očekuje bogat muzički program, kulinarske radionice i zabava za najmlađe, a tokom oba dana festivala promovisaće se i srpske viteške igre.
Kvartet Aleksandra Dujina nastupa u subotu, 9. septembra, od 13.30 sati i izvešće instrumentalnu muziku sačinjenu od yez i latino kompozicija, dok od 15 časova svira Tamburaški orkestar „Mošo”, a od 16 časova će vokalno-instrumentalni kvintet sa solistkinjom Vanjom Manić Matić prezentovati koncept sačinjen od odabranih frankofonih yez, latino i pop kompozicija. Lagana klasika i evergrin koje će izvesti gudački orkestar „Danube” trebalo bi na poseban način da ulepša ambijent Limanskog parka od 17 sati. Vokalno-instrumentalni sekstet Milice Dudić Ponjević nastupiće na kraju muzičkih dešavanja prvog dana manifestacije od 18 sati.
Radionice za decu
Podsećanje na drevni način ishrane naših predaka pod nazivom „Leba ,masti i paprike”, 9. septembra od 12 sati, pružiće mališanima priliku da sami sebi naprave obrok ili da se igraju testom u boji praveći kolačiće, crvene od aleve paprike. „Vreme je za sataraš!” počinje istog dana u 15 časova, dok će od 17 do 19 časova biti vežbe gađanja lukom i strelom, jer je u drevnoj prošlosti čovek morao da ulovi plen, te mu je ova veština bila od egzistencijalnog značaja. Nakon toga slede tradicionalne igre po želji (preskakanje vijače, skakanje u yakovima, igre lastišem), dok će zainteresovani imati zadatak da kod kuće naprave krpenjaču i donesu je drugog dana festivala. U nedelju, 10. septembra, od 12 sati slede „Crvenkasto, crveno, najcrvenije”, kad će deca praviti zdrave napitke od crvenog voća i povrća, radionica „Vreme je za lenju pitu sa jabukama” od 16 časova, tradicionalne igre po želji dece od 18 časova i izložba krpenjača od 19 sati.
Od subotnjih kulinarskih radionica, koje se održavaju od 15 sati do večeri, u planu su „Šufnudle iz Iriga”, gde će mladi kuvari iz ŠŠ „Borislav Mihajlović Mihiz” za posetioce praviti tradicionalne vojvođanske poslastice, zatim „Štrudla po bakinom receptu” i „Tajna kupinove loze”.
Vokalna solistkinja Bojana Lazić prezentovaće muzički koncept sačinjen od yez i pop standarda, koje izvodi na svoj način sa pet muzičara u nedelju, 10. septembra, od 13.30 sati, a pesme Džordža Majkla, Lize Stensfild, Stivija Vondera, Ejmi Vajnhaus i Džejmsa Brauna uticaće na dobro raspoloženje svih posetilaca manifestacije. I drugog dana festivala, od 15 časova, nastupiće mladi tamburaši orkestra „Mošo”, koji će novim 45-minutnim programom predstaviti svoje umeće posetiocima „Ukusa Vojvodine”. Za njima od 16 sati sledi Nevena Reljin, koja će sa svojim orkestrom izvesti program baziran na standardima kubanske i brazilske muzike. Trio Positano izvešće od 17 sati kompozicije laganih klasičnih dela, popularnih šlagera i filmske muzike, dok 18 sati „Ukuse Vojvodine” zatvaraju vokalni solisti Zoran Šandorov, Nevena Reljin i Bojana Lazić uz pratnju Aleksandar Dujin orkestra, koji će u svima probuditi nostalgiju za prošlim vremenima.
Među nedeljnim kulinarskom radionicama u poslepodnevnim časovima jesu „Kuglof – gastro brend Sremskih Karlovaca”, „Domaći ratluk po Vašem ukusu – iz radionice HCF” i „Pivo je hrana, ali se i pije uz hranu”.
Izvor Dnevnik