FOTO #gibanica instagram ILUSTRACIJA
Spasia Dinkovski je zahvaljujući dobro poznatom receptu za gibanicu otvorila sopstveni biznis u Londonu.
Ona je u inetrvjuu za „The Guardian“ ispričala kako joj je „baka pomogla da stane na svoje noge“, odnosno, kako je od tradicionalnog balkanskog jela počela da zarađuje za život.
„Gibanica je upravo razlog zašto danas imam posao i knjigu. S ljubavlju ga je osmislila moja baka po majci, ja sam ga rekreirala i sada, preko moje radnje ‘Mystic Burek’, ima mnogo varijacija“, rekla je Spasia na početku svog razgovora i dodala:
„Originalni ‘recept’, ako se tako može nazvati (to su više beleške u svesci koja mi je ostavljena), svedočanstvo je veštih ruku: baš kao i moja mama i moje tetke, osećala je hranu među prstima, bez merenja, bez tajmera – samo prirodno, tradicionalno kuvanje. Posle mnogih pokušaja, ova verzija je najbliža do koje sam došla da odam počast njoj i svim ženama pre mene“, piše u intervjuu koji je objavio „The Guardian“.
„Ova balkanska pita od jaja i sira ima mekanu, mekanu sredinu i hrskavu spoljašnjost od testa. Bio je pravi izazov dešifrovati takozvane ‘recepte’ moje bake, i iako me je to ponekad teralo da čupam kosu, takođe me je teralo da se kikoćem – sve vreme je bio plan da se osigura da niko nikada ne uspe da napravi sasvim isto. Koristim okrugli kalup za torte od 25 cm za svoju gibanicu, ali možete koristiti bilo koju veličinu ili oblik koji imate pri ruci. Samo imajte na umu da što je pita tanja, to će joj trebati manje pečenja“.
U nastavku je podelila i svoj recept za gibanicu koji joj je „promenio život“.
Sastojci:
8 jaja
300 g običnog svežeg sira
So
120 ml biljnog ulja, plus dodatak za podmazivanje
200 g fete, izmrvljene
500 g kora za pitu
Gazirana voda, za prskanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj činiji 6 jaja umutite penasto, pa dodajte sveži sir.
Nakon toga, dodajte kašičicu soli, 70 ml ulja i fetu, pa promešajte.
Sledeće su kore. Izvadite kore iz ambalaže, stavite ih na dasku za sečenje ili čistu radnu površinu, a zatim pokrijte vlažnim peškirom da se ne osuše.
Preostala dva jajeta umutite sa 50 ml ulja, pa malo posolite. Uljem podmažite dno kalupa za torte, prečnika 25 cm i na dno položite koru.
Premažite mešavinom jaja i ulja, pa ponovite sa još tri kore.
Pažljivo zgužvajte tri kore da se napravi nekoliko slojeva, a zatim ih poređajte u pleh. Poprskajte gaziranom vodom, pa prelijte sa malo mešavine jaja i sira.
Ponavljajte dok vam ne ostanu samo tri kore – stavite ih na vrh pleha, premazujući svaku mešavinom jaja i ulja dok idete, da napravite koru.
Pecite 45 minuta, pa izvadite i ostavite da se hladi pet minuta.
Napomena: Pažljivo izvadite pitu iz pleha i stavite je na četiri ili pet prevrnutih čaša jednake visine, tako da se para rasprši – to će obezbediti da ima hrskavo dno. Ostavite da se hladi još 15 minuta, pa narežite i poslužite.
Izvor: The Guardian/superžena
FOTO #gibanica instagram ILUSTRACIJA